El conflicte social del llibre condiciona la forma d'actuar dels personatges i la història d'amor entre la M. Rosa i en Marçal.
Guimerà reflecteix la realitat del món dels desfavorits.
A més intenta introduïr la realitat social coetània, del dia a dia. Voluntat de reflectir la dramàtica realitat del proletariat de la construcció. Voluntat de Guimerà per tal de documentar la realitat coetania a travès de personatges del medi i del llenguatge. És el cas de la presència d'un fuster de Matadepera, les observacions de capataços i peons d'aquest poble i el fet que la rigala és un mas que havia existit al Vendrell.
L'espai en sí ens atansa la conflictivitat social entre els personatges. Laboralment hi ha una situació d'inestabilitat provocada per la fam, els problemes de feina. Situació social de la ciutat de barcelona de finals del segue XIX. Inseguretat de les families davant d'aquesta situació.
Tembé cal afegir el fet de l'analfabetise general (exepte en la Maria Rosa) que ágruja la situació de inestabilitat econòmica.
L'obra subministra molts detalls en relació als costums dels obrers de la fi del segle XIX: L'alchool, els moviments migratoris, l'edat de l'envelliment, el pes de l'esglèsia en els costums morals , les referències a l'administració pública, la imatge de la justícia, les relacions amb el poder, les formes de lleure, la verema, les consideracions cap a diferents trastorns psicològics, els costums a l'hora de festejar i les conseqüències de la contravenció de les seves normes. Tembé s'explica amb detall els regals de boda, com s'organitzava un casament, el vestit de la núvia, les formes, l'àpat.
hi ha una voluntat documental de construir un ambient social que defuig el localisme, els tòpics costumistes i que vol crear un món versemblant amb totes les tensions dramàtiques dels personatges.
dimecres, 29 d’abril del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada